DOLAR 32,2738 % -0.27
EURO 34,8236 % -0.1
GRAM ALTIN 2.411,26 % 0,74
ÇEYREK A. 3.942,40 % 0,74
BITCOIN 63.311,39 -0.654
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

KOORDİNATÖR VALİ ÇİÇEK, DEPREM BÖLGESİNDEN BİLGİ VERDİ

Son Güncelleme :

20 Şubat 2023 - 11:48

/ 114 views kez okundu.
KOORDİNATÖR VALİ ÇİÇEK, DEPREM BÖLGESİNDEN BİLGİ VERDİ

Enkaz altında canlı olabilme ihtimaline karşı çalışmaları durdurmadıklarını belirten Koordinatör Vali Gökmen Çiçek, “Alanda sürekli olarak kontrol ekibimiz çalışmalara devam ediyor. Bizim kayıtlarımıza göre şu anda kimse yok. Ancak olabilme veya sonradan ihbar olma ihtimaline karşı biz molozların ayrımı işini bırakmayacağız” dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem 11 ilde yıkıma sebep oldu. Depremin hemen ardından Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kahramanmaraş’a koordinatör vali olarak atanmıştı. 16 gündür bölgede arama kurtarma ve yardım faaliyetlerini koordine eden Çiçek, ikinci büyük depremin merkez üssü Elbistan’a koordine vali olarak görevlendirildi. Deprem bölgesinde açıklamalarda bulunan Vali Gökmen Çiçek, “Biz arama kurtarma çalışmalarını sonlandırdık diye herhangi bir enkaz altında canlı olabilecek ihtimaline karşı çalışmaları durdurmayacağız. Alanda sürekli olarak kontrol ekibimiz çalışmalara devam ediyor. Bizim kayıtlarımıza göre şu anda kimse yok. Ancak olabilme veya sonradan ihbar olma ihtimaline karşı biz molozların ayrımı işini bırakmayacağız. Şu an bir ekibimiz sadece bunun için görevli. Bir vatandaşımız enkaz altında kalmış olabilir ihtimaliyle sürekli olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hiçbir enkazda bir şüphe bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘2 GÜN İÇERİSİNDE BİRÇOK VATANDAŞIMIZ CENAZESİNE ULAŞACAK İNŞALLAH’

Şu anda kimliklendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Çiçek, “Vatandaşlarımızın bu konuda mustarip olduklarını biliyorum ve haklılar. Adliyemiz ve savcılığımız bütün gömdüğümüz cenazeleri ve gömmemiz gereken bütün cenazeleri DNA testleri için kan ve parmak izi alarak özellikle yüz tanımaları için fotoğraflarını çekerek gömülme işlemi yapıldı. Şu an eğer bir vatandaşımıza ulaşamamışsak derhal kimliklendirme için eşleştirme çalışmaları yapıyoruz. Salgın hastalıklar oluşmasın diye defin işlemlerini bütün tespitleri yaparak gerçekleştirdik. Vatandaşlarımız kimlikleriyle eşleştirdiğimizde yakınlarına cenaze yerlerini söylüyoruz. Sadece bugün 100 kimliklendirme tamamlandı. Zamanla yarışıyoruz. Bölgede hem arama çalışmaları devam etti hem de cenaze işlemleri yapıldı. Hastalık çıkmaması için defin işlemlerini de acil olarak yaptık. Yakınını arayan vatandaşlar adliyemize ulaştığı takdirde derhal kimliklendirme çalışmaları yapılıyor. Birçok vatandaştan kan alındı adli tıpa gönderildi. 2 gün içerisinde birçok vatandaşımız cenazesine ulaşacak inşallah. Yapmış olduğumuz çalışmalar doğrultusunda Kahramanmaraş’ta şu anda enkaz altında kimsenin kalmadığını değerlendiriyoruz. Ama ‘benim yakınım enkaz altında’ diyen kişilerin içinde bir şüphe kalmasın diye çalışmaları durdurmuyoruz. Halkta enkaz altında canlı olduğu halde çalışmalar durdurulacak korkusu var. Yakınının ölüm listesinde olduğunu düşünenler adliyeye canlı olduğunu düşünenler ise hastaneye sorabilir” şeklinde konuştu.

‘298 BİN VATANDAŞIMIZ ÇADIR VE KONTEYNER KENTLERİMİZDE KALIYOR’

Başvuruya gerek kalmaksızın evi hasar alan veya yıkılan tüm vatandaşların hesabına 10 bin liranın yatmaya başladığını belirten Vali Çiçek, “42 bin çadır, bin konteyner kurduk. 298 bin vatandaşımız çadır ve konteyner kentlerimizde kalıyor. Bireysel çadır dağıtımımız hızla devam ediyor. Çadır konusunda vatandaşlarımız nereye ulaşacaklarını bilmediklerinden ufak tefek aksaklıklar olabilir. Ama yarın itibariyle bu konudaki rahatlamayı görecekler. Çadır kentte kalmak istemeyenler, bireysel olarak evinin önünde çadır kurmak isteyenler çadır için Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğüne gitmeliler. Vatandaşlarımızın güvenliği için aşevi ve hastanelerinde çadır kentte olmasından ötürü vatandaşlarımızın çadır kentte olmasını istedik. Hiçbir başvuruya gerek kalmaksızın evi hasar alan veya yıkılan tüm vatandaşlarımızın hesabına 10 bin lira şu an itibariyle yatmaya başladı. Çevre Şehircilik Müdürlüğümüz evleri yıkılan daire sahiplerini tespit etti. Bu para ilk etapta acil ihtiyaçlarını gidermeleri için. E-devlet üzerinden açılan linke başvuranlar özellikle ağır, orta hasarlı ve yıkılmış olan binalar ile ilgili başvuran herkese 15 bin lira taşınma yardımı yapılmaya başlayacak. Taşınmak isteyenlere nakliye parası olarak 15 bin lira veriliyor. Bizim imkân sağladığımız yerlerde kalmak istemeyenler eğer ev sahibiyse 5 bin lira, kiracıysa 2 bin lira 1 yıl boyunca destek verilecek. Bunu AFAD yapacak, şimdiden çalışmalar başlatıldı” diye konuştu.

‘YERYÜZÜNDE BÖYLE BİR AFET 500-600 YILDIR BELKİ DE GÖRÜLMEMİŞTİ’

Deprem olduktan sonra buraya ilk ulaşan Sivas ve Kayseri AFAD müdürlükleri olduğunu dile getiren Vali Çiçek, “İlk gün 2 bin 847 kişi alanda çalışmaya başladı. Türkiye 2 gün içerisinde kontrol altına almaya çalıştı. İlk gün hava şartlarından dolayı uçaklar uçamadı. Kayseri Valisi olarak Kayseri’de okulları tatil etmiştim. O saatlerde kar yağdı mı diye bakarken depremle karşılaştık. Hava şartlarından dolayı Meteorolojiden ciddi şekilde bir uyarı vardı. Kriz masasıyla ilgilenirken Sağlık İl Müdürümüzün annesini enkazda bıraktığını, yine bir arkadaşımızın 2 evladını enkaz altında bırakarak geldiğini kriz masasında çalışmaya başladığını gördüm. Hani diyorlar ya ‘nerede bu devlet diye’. Size yemin ederek söylüyorum. Oradaki arkadaşlarımız evlatlarını enkazda bırakarak çalışmaya başladılar. Yeryüzünde böyle bir afet 500-600 yıldır belki de görülmemişti. Alanda 10 bin arama kurtarma ekibi çalıştı. Biz depremi sadece Kahramanmaraş’ta sandık. Böyle bir deprem kimsenin bu kadar hızlı reaksiyon verebileceği bir afet değildi. Mutlaka eksikliklerimiz oldu. Ama var gücümüzle birçok arkadaşımız mücadele etti. Kahramanmaraş’ta şu an yabancı ekip olarak İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan var. Diğer yabancı ekipler Hatay’daki arama kurtarma çalışmalarına katıldı” ifadelerini kullandı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.